2019-01-14 Nieuw themanummer

Binnen wetenschappelijk onderzoek is het af en toe noodzakelijk om de tijd even stil te zetten, een stap terug te doen en na te denken over de eigen wortels en vertakkingen. Vanuit deze behoefte ontstond het centrale thema van dit themanummer van gastredacteur Timmy De Laet met bijdragen van onderzoekers Luk Van den Dries, Karel Vanhaesebrouck, Bart Philipsen, Christel Stalpaert en Pascal Gielen & Nele Wynants. Het portfoliogedeelte bevat bijdragen van Naomi Velissariou, Katie Vickers en Albert Quesada.

Vanaf de vroege jaren zeventig maakte de theaterwetenschap haar opgang in Vlaanderen. De verzamelde artikels bekijken de ontwikkelingen die in het verleden bepalend zijn geweest of in de nabije toekomst mogelijk richtinggevend zullen zijn voor het relatief jonge veld van de theaterwetenschap. De verhalen over strijd en transgressie, groei en ontwikkeling, uitdagingen en inspiraties zullen herkenbaar zijn voor velen die werkzaam zijn in de geesteswetenschappen en de kunsten. Bestel hier het nieuwe nummer! 

 

00011.jpg

2018-10-28 Boekenbeurs 2018

Bezoek Documenta op de Boekenbeurs!

Beste lezers, 

Als jullie naar de boekenbeurs in Antwerpen komen (28 oktober – 11 november 2018), kom dan zeker eens langs op stand 126 (zaal 1, dicht bij ingang 1).

Ons tijdschrift Documenta - Tijdschrift voor theater 'doet er een standje’, samen met Folio en andere cultuurtijdschriften. Folio is een samenwerkingsverband tussen Vlaamse culturele, literaire en erfgoedtijdschriften waar Documenta ook deel van uitmaakt.

Beste groet,
En misschien tot op de boekenbeurs!

Het Documenta-team

visual-mobile1.png

2018-08-28 Zomernummer 2018

Het zomernummer 2018 biedt een overzicht van vier academische analyses omtrent nieuwe opkomsten in het huidige theater-, documentaire  en danslandschap met bijdragen van onderzoekers Jaspers Delbecke, Stefanie Van Aken, Elias D’hollander en Andreas Michiels. Ook de Portfolio-rubiek van deze Documenta is brandend actueel. Naast een interview met vier Belgische onderzoekers-als-dramaturg en/of dramaturgen-als-onderzoekers, zoomt het in op het recente Gentse festival Under Construction: Flemish-Palestinian Connections (16-25 februari 2018) waarbij dialoog centraal staat. Het nummer kan je hier online bestellen. 

Bildschirmfoto_2018-08-23_um_13.43_.34_1

2018-02-23 Nieuw nummer

Het winternummer van DOCUMENTA biedt  een stevige portie lectuur voor de laatste koude winterdagen. De auteurs snijden deze keer een amalgaan aan voorstellingen (Zielzoekers van Mokhallad Rasem en How to Play Francesca Woodman  van Toneelgroep Maastricht) en films (Lancelot du Lac (1971) van Robert Bresson en De Wonderdoktoor van Jan Vanderheyden en Edith Kiel uit 1936.) aan. Het portfolio focust op het proces van de kunstenaarspraktijk met bijdragen van Peter Aers, Charlotte Dhont en Elly Van Eeghem

2017-11-10 Nu verkrijgbaar: Special Issue "Contemporaneities"

Het huidige nummer is het resultaat van een symposium dat werd georganiseerd door Universiteit Gent – onderzoeksgroep S:PAM (Studies in Performing Arts & Media) in Kunstencentrum Vooruit, getiteld Contemporaneities. Symposium on the Entangled Now of Performance, op 15 maart 2016.

Documenta 2016 #2 is een thematisch nummer dat tot stand is gekomen onder leiding van gastredacteur Frederik Le Roy, postdoctoraal onderzoeker binnen Universiteit Gent – S:PAM. Het bevat een doordachte selectie van bijdragen door zowel onderzoekers als kunstenaars, die het thans erg "actuele" thema van hedendaagsheid vanuit hun eigen expertise belichten.