2021-02-15 Documenta 38.2 (2020#2) is uit!

Na een zeer bijzonder jaar en met het oog op een veelbelovende toekomst, ligt het winternummer 38.2 van Documenta gretig op jou te wachten.

Een nieuw nummer dat voor de gelegenheid kiest voor bijdragen van jong onderzoekstalent aan de start van een academische carrière. Een uitgave met uiteenlopende onderwerpen gaande van historisch onderzoek naar Amerikaanse slapstick tot het zoeken naar (overgangs)rituelen om uitdrukking te geven aan de uitzonderlijke tijden waarin we ons momenteel bevinden.

Lees, filosofeer en reis mee naar hetgeen Barbara Raes zo mooi omschrijft als “een plek waar je ‘mag’ vervellen. Waar je de huid van je oude identiteit, die nog stevig aan je botten kleeft, langzaam kan afleggen, en op zoek kan naar die nieuwe huid.”

Met tekstuele bijdragen van Sofie Frederix, Sophie Doutreligne, Ane Cornelia Pade, Julie Behaegel, Rosa Lambert, Margaux Vandecasteele, portfolio reflecties van Barbara Raes, Jade De Baere, Karlijn Clocheret, Ans Van Gasse, Margot Van Gysel, Sofie Moors en boekrecensies van Sophie Van den Bergh, Dunja Njaradi en Guy Cools.

Bestel hier het huidige nummer of neem meteen een voordelig jaarabonnement op Documenta via deze link.

 

cover2.jpg

 

2020-06-22 Nummer 2020 #1

 

Vanaf heden is de nieuwe Documenta 2020#1 beschikbaar voor uw zomerse portie lees- en luistervertier.

Een uniek themanummer rond ‘Sound & Listening’ voor de gelegenheid voorzien van een exclusieve podcast én een volledige make-over van het binnenwerk. Een uitgave waarin gastredacteur Leonie Persyn samen met wetenschappers en kunstenaars de onbeperkte mogelijkheden van geluid (en de praktijk van het luisteren) herwaardeert en illustreert aan de hand van een fenomenologisch raamwerk.

Laat je onderdompelen in een onvergetelijke, lees- een luisterervaring door de tekstuele bijdragen van kunstenaars en onderzoekers Martine Huvenne, Elizabeth Tack, Bavo Van Kerrebroeck, Mattia Rosso, Pieter-Jan Maes, Leonie Persyn, Krien Clevis, Inge van den Kroonenberg, portfolio inspiratie van Krien Clevis, Katharina Smets, Anouk De Clercq, Salome Voeglin, Anna Raimondo, Leonie Persyn en een recensie van Steff Nelis bij het boek Luisterrijk der letteren, hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen (Siebe Bluijs & Lars Bernaerts).

Bestel hier het huidige nummer of neem meteen een voordelig jaarabonnement op Documenta via deze link.

 

cover_documenta6.jpg

2019-03-28 Het winternummer is nu uit!

Het winternummer is nu uit! Deze editie zoomt in op de relatie tussen tijd en performance. Bijdragen van Sophie Doutreligne, Siebren Nachtergaele, Kristel Crombé, Eva Van Daele en Jonas Rutgeerts nemen enkele theater- en dansvoorstellingen onder de loep om het vluchtige karakter dat eigen is aan het medium te onderzoeken. Eens het hier en nu voorbij is, kunnen we ons enkel nog beroepen op sporen. Het portfolio verzamelt de sporen van het Notes-project zoals het is uitgevoerd door de studenten Theaterwetenschappen van de UGent. Dit project, gebaseerd op een concept van Ivana Müller, krijgt vorm in een collage van woord en beeld.

Het huidige nummer (evenals vorige nummers) bestellen doe je op Skribis.
Smaakt dit naar meer? Neem een jaarabonnement op Documenta via deze link.

cover.jpg

2019-03-15 Online archief en nieuwe abonnementsprocedure van Documenta

Om jullie van nog meer leesplezier te voorzien, digitaliseren we in 2019 niet alleen ons Documenta-archief, maar zetten we ook in op de optimalisering van ons abonnementensysteem.


2019-01-14 Nieuw themanummer

Binnen wetenschappelijk onderzoek is het af en toe noodzakelijk om de tijd even stil te zetten, een stap terug te doen en na te denken over de eigen wortels en vertakkingen. Vanuit deze behoefte ontstond het centrale thema van dit themanummer van gastredacteur Timmy De Laet met bijdragen van onderzoekers Luk Van den Dries, Karel Vanhaesebrouck, Bart Philipsen, Christel Stalpaert en Pascal Gielen & Nele Wynants. Het portfoliogedeelte bevat bijdragen van Naomi Velissariou, Katie Vickers en Albert Quesada.

Vanaf de vroege jaren zeventig maakte de theaterwetenschap haar opgang in Vlaanderen. De verzamelde artikels bekijken de ontwikkelingen die in het verleden bepalend zijn geweest of in de nabije toekomst mogelijk richtinggevend zullen zijn voor het relatief jonge veld van de theaterwetenschap. De verhalen over strijd en transgressie, groei en ontwikkeling, uitdagingen en inspiraties zullen herkenbaar zijn voor velen die werkzaam zijn in de geesteswetenschappen en de kunsten. Bestel hier het nieuwe nummer! 

 

00011.jpg

2018-10-28 Boekenbeurs 2018

Bezoek Documenta op de Boekenbeurs!

Beste lezers, 

Als jullie naar de boekenbeurs in Antwerpen komen (28 oktober – 11 november 2018), kom dan zeker eens langs op stand 126 (zaal 1, dicht bij ingang 1).

Ons tijdschrift Documenta - Tijdschrift voor theater 'doet er een standje’, samen met Folio en andere cultuurtijdschriften. Folio is een samenwerkingsverband tussen Vlaamse culturele, literaire en erfgoedtijdschriften waar Documenta ook deel van uitmaakt.

Beste groet,
En misschien tot op de boekenbeurs!

Het Documenta-team

visual-mobile1.png

2018-08-28 Zomernummer 2018

Het zomernummer 2018 biedt een overzicht van vier academische analyses omtrent nieuwe opkomsten in het huidige theater-, documentaire  en danslandschap met bijdragen van onderzoekers Jaspers Delbecke, Stefanie Van Aken, Elias D’hollander en Andreas Michiels. Ook de Portfolio-rubiek van deze Documenta is brandend actueel. Naast een interview met vier Belgische onderzoekers-als-dramaturg en/of dramaturgen-als-onderzoekers, zoomt het in op het recente Gentse festival Under Construction: Flemish-Palestinian Connections (16-25 februari 2018) waarbij dialoog centraal staat. Het nummer kan je hier online bestellen. 

Bildschirmfoto_2018-08-23_um_13.43_.34_1.png

2018-02-23 Nieuw nummer

Het winternummer van DOCUMENTA biedt  een stevige portie lectuur voor de laatste koude winterdagen. De auteurs snijden deze keer een amalgaan aan voorstellingen (Zielzoekers van Mokhallad Rasem en How to Play Francesca Woodman  van Toneelgroep Maastricht) en films (Lancelot du Lac (1971) van Robert Bresson en De Wonderdoktoor van Jan Vanderheyden en Edith Kiel uit 1936.) aan. Het portfolio focust op het proces van de kunstenaarspraktijk met bijdragen van Peter Aers, Charlotte Dhont en Elly Van Eeghem

2017-11-10 Nu verkrijgbaar: Special Issue "Contemporaneities"

Het huidige nummer is het resultaat van een symposium dat werd georganiseerd door Universiteit Gent – onderzoeksgroep S:PAM (Studies in Performing Arts & Media) in Kunstencentrum Vooruit, getiteld Contemporaneities. Symposium on the Entangled Now of Performance, op 15 maart 2016.

Documenta 2016 #2 is een thematisch nummer dat tot stand is gekomen onder leiding van gastredacteur Frederik Le Roy, postdoctoraal onderzoeker binnen Universiteit Gent – S:PAM. Het bevat een doordachte selectie van bijdragen door zowel onderzoekers als kunstenaars, die het thans erg "actuele" thema van hedendaagsheid vanuit hun eigen expertise belichten.